Jedním z tajemství opravdu dobrého kafe je jeho pražení! Skvělá káva je v první řadě dobře upražená. I proto kvalitní kávu neseženete v supermarketu, nýbrž v pražírně!
Pražírnu poznáte už z dálky. Prozradí ji jedinečná a neopakovatelná vůně, jež se z ní line. Postupná přeměna zeleného zrna v hnědé je až magická. Není se čemu divit, že pražení je pro baristy výjimečný proces, během něhož pražič rozvíjí všechny kávové chutě.
Dobrá káva? Jedině čerstvě upražená!
Proč právě pražení má na chuť kávy tak velký vliv? Protože zrnko během něho mění svou chemickou strukturu. Upražení kávy ale není vůbec nic jednoduchého. Vyžaduje patřičný trénink a praxi. Každá káva potřebuje jinou teplotu a jinou délku pražení. Teplota se navíc mění i během samotného pražení.
Světle upražené, medium a tmavě upražená
V moderních pražírnách proces pražení hlídají počítače. Lidský element ale i přesto je nenahraditelný. Samotné pražení se dá rozdělit na tři stupně. Výraznou kyselou chutí se vyznačuje světle upražená káva. Máte-li rádi sladké a čokoládové tóny, poohlédněte se po kávě středně upražené neboli medium. A pokud preferujete kávu s výraznou hořkou chutí, zaměřte svou pozornost na kávu tmavě praženou.
Výběrová a speciální Arabika
Velký vliv na chuť kávy má také její čerstvost. Nejlepší samozřejmě je čerstvě upražená zrnková káva. Svou pozornost zaměřte na výběrovou Arabiku, která na stupnici kvality kávy dosahuje minimálně 80 bodů ze sta. Ještě lepšího skóre dosahuje Arabika speciální, která tu výběrovou převyšuje o dalších pět bodů.
Příprava kávy a timing
Právě tyto kávy najdete v nabídce pražírny Monro. A objednat si je dokonce můžete online. Ty nejkvalitnější Arabiky z celého světa. Nemáte vlastní mlýnek? Nevadí! Kávu vám v pražírně umelou na míru. A to krátce před odesláním kávy. V pražírně Monro si totiž moc dobře uvědomují, že u kávy je nesmírně důležitý timing. K dispozici je mletá káva do pákového kávovaru, plnitelných kapslí, french pressu i kávovaru plně automatického. Káva, které už po prvním doušku neodoláte.